A Müpa és a BFZ Budapestre hozza a német kultúrát

Wollny_fotos_kredit_nem_kell

 

A Művészetek Palotája (Müpa) és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) másodszor rendezi meg közösen a Bridging Europe – Európai Hidak művészeti fesztivált szeptember 10. és 16. között. Ezúttal a német kultúra kerül reflektorfénybe. Egy fesztivál, ahol egyszerre találkozhat Brahms és Tony Lakatos zenéjével.

 

„Az európai kultúra ereje mindig az itt élő népek együtt élésének és együtt alkotásának egymásra hatásából táplálkozott. Ahhoz, hogy ezen tradíciók alapján kultúránk  újraszülessen, párbeszédet kell folytatnunk, találkoznunk kell egymással. Erről szól a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál.” (Káel Csaba)

 

„Ez a fesztivál nagyon fontos, és Európa is nagyon fontos. Nem úgy van az, hogy csatlakozunk egy családhoz, és akkor minden rendben lesz, hanem meg kell ismerni egymást. Meg kell szeretni egymást. Ezért döntöttünk úgy, hogy minden évben bemutatjuk egy-egy európai ország kultúráját.” (Fischer Iván)

 

A Bridging Europe – Európai Hidak művészeti fesztivál idén is izgalmas és sokszínű programmal jelentkezik. A Müpa és a BFZ minden évben más-más, jelentős zenei hagyományokkal rendelkező európai ország kultúráját mutatja be, elsősorban a zene műfaján keresztül. A fesztivál célja, hogy nyitottabbak legyünk egymás iránt, megismerjük és megszeressük egymás sokszínű kultúráját. Az európai párbeszéd elindításához pedig a legszebb nyelv a művészetek nyelve.

 

A tavaly nagy sikerrel debütált, Csehországra fókuszáló fesztivál után idén szeptember 10. és 16. között a német kultúra kerül a középpontba. A közönség így népszerű vagy éppen kevésbé ismert produkciókat is hallhat Muffattól Brahmson és Weillen át a kortárs zene reprezentánsaiig. Az Európai Hidak fesztiválon a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével több Brahms-koncertet is ad. A programsorozatban emellett élőben hallható majd Tony Lakatos, Michael Wollny, illetve Nils Wogram és a Nostalgia Trio is.

 

Bár a híd minden évben más ország kultúrájához vezeti el a fesztivál közönségét, az állandó pillérek egyike egy nemzetközi konferencia, amelynek idei tematikáját a határnyitás 25. évfordulója adja. A kerekasztal-beszélgetés fókusza a történelmi esemény német-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatokra gyakorolt hatása lesz. Az összesen 15 programból álló Európai Hidak fesztivált 11 zenei produkció, két szabadtéri, ingyenes filmvetítés, valamint egy német-magyar irodalmi sanzonest is színesíti.

 

Az Európai Hidak fesztivál programja megtalálható a Müpa és a BFZ honlapjain: www.mupa.hu és www.bfz.hu

 

Posted on 2014-08-28 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top