Elindult a FŐGÁZ első háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje

2013. december 20-án indult el a FŐGÁZ első háztartási méretű kiserőmű mintaprojektje a Normafa Idősek Otthonában. A társaság legújabb üzletágának célja, hogy háztartási méretű kiserőmű beépítésével, intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő- és áramtermelési lehetőséget hatékony és költségtakarékos finanszírozásban.

 

Az energiahatékonyság növelést célzó szolgáltatások új területén jelent meg a FŐGÁZ, amivel célja, hogy korszerű beruházásokkal intézmények és magánszemélyek részére biztosítson önálló hő és áramtermelési lehetőséget optimális hatékonysággal. Az első mintaprojekt a Normafa Idősek Otthonában valósul meg, ahol életszerű körülmények között tesztelik a magyar gyártmányú háztartási méretű kiserőművet, melynek telepítését a FŐGÁZ végezte. A berendezés beépítése mellett a társaság a kiserőmű karbantartását, üzemeltetését és a működtetéséhez szükséges földgázt is biztosítja. A berendezés működése során keletkezett és fel nem használt villamos energia többletet a felhasználók az ún. ad-vesz mérő telepítésével visszatáplálhatják az illetékes villamos energiaszolgáltató hálózatára (erre a jogszabály ad lehetőséget) mintegy tárolóként használva a rendszert. Az ilyen módon a közcélú hálózatba került villamos energia az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető, amellyel csökkenthetővé válik az üzemeltető költsége.

 

A gázmotoros kiserőmű technológia egyidejűleg termel hőt és elektromos áramot, így egyszerre felel meg a gazdaságos energiafelhasználással és a nyersanyag takarékossággal kapcsolatos igényeknek, ráadásul a környezetünket is óvja. A kondenzációs erőművek 40-50 százalékos hatásfokához képest a háztartási méretű kiserőművek hatásfoka kapcsolt energiatermelőként a 90-95 százalékot is eléri, miközben jelentősen csökkentik az épületek energiaellátása során keletkező szén-dioxid mennyiségét.

 

A most elindított kísérleti projektet a Normafa Idősek Otthonában valós körülmények között folyamatosan teszteli a FŐGÁZ, és az így szerzett szakmai tapasztalataival bővíti további beruházásait.

 

Posted on 2014-01-03 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top