Tartós a hőszigetelés

Tovább él a hőszigetelés, mint az épület – ezt derítették ki egy közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálat adataiból. A svájci St. Galleni EMPA kutatóintézetben vizsgálták meg alaposabban az elmúlt évtizedekben beépített homlokzati hőszigetelő termékek jellemzőit, s hasonlították össze azokat. A Magyarországon is legelterjedtebb polisztirol szigetelőanyag kitűnőre vizsgázott – tájékoztatott a vizsgálat eredményeiről Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szakértője.

 

Több jellemzőt is megvizsgáltak. Az egyik legfontosabb a hővezetési tényező megállapítása volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a legrégebbi, 35 éves lemezek szigetelőképessége megegyezett a legújabb anyagokéval. Vizsgálták a polisztirol lemezek nyomószilárdsági értékét is. Eszerint a 35 éve beépített termékek szilárdsági paraméterei mindössze 7 százalékkal csökkentek, a névleges értékhez viszonyítva. Egy másik intézetben pedig a polisztirol szigetelések várható élettartamára a kutatások, több mint 75 évet adtak meg. Mivel az épületek átlagos, tervezett élettartama 50 év, a szigetelő lemezeké tehát több mint a védendő épületeké – mondotta Kruchina Sándor.

 

Magyarországon az Austrotherm Kft. 1991 óta gyártja a polisztirol hőszigetelő anyagokat. Az első szigetelt épületek egyike a győri Nyugdíjasok Háza volt. Egy újravakolás ennél az épületnél is esedékes, de a vakolat alatti hőszigetelés még több évtizeden át szolgálja az energiatakarékossági célokat.

 

Posted on 2014-02-19 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top