Újabb nyilvános sűrített földgáz töltőállomást nyitott a FŐGÁZ Budapesten

A FŐGÁZ 2014. április 4-én átadta Budapest második nyilvános sűrített földgáz (CNG) töltőállomását. A Budaörsi út 126. szám alatt található CNG töltőállomáson személyautók, teherautók és buszok is tankolhatnak.

 

A sűrített földgáz, mint üzemanyag (CNG), a benzin és a dízel alapú közlekedés környezetbarát és költségtakarékos alternatívája, azonban Magyarországon, részben a töltőállomások hiánya miatt, még nem elterjedt. A FŐGÁZ 2011-ben célul tűzte ki, hogy a CNG üzemű közlekedés népszerűsítése érdekében megteremti a szükséges infrastruktúrát. Ezen célkitűzés egyik első lépéseként 2011-ben megnyitotta a X. kerület Kőbányai úton a főváros első nyilvános CNG üzemanyagtöltő állomását. A pozitív tapasztalatok és a növekvő igények arra ösztönözték a FŐGÁZ vezetőségét, hogy további lépéseket tegyenek a CNG üzemanyag ismertségének növelése érdekében. Folytatásként együttműködési megállapodást kötöttek az ENI Hungária Zrt.-vel a következő földgáz-üzemanyagtöltő kút telepítésére egy Agip üzemanyag-töltőállomáson. A második CNG kút megnyitásával a FŐGÁZ már Budapest két kiemelt fogalmú csomópontján biztosítja a lehetőséget a CNG üzemű gépjárművek tankolásához. A sajtótájékoztatón Koncz László a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak taxi társaságokkal, kommunális szolgáltatást nyújtó és közösségi közlekedést biztosító vállalatokkal, akik felismerve a földgázüzemű járművek gazdasági előnyeit, sorra veszik fontolóra gépjárműflottájuk CNG-s üzeműre történő lecserélését. A társaság jó példával elől járva saját autóflottáját fokozatosan cseréli le CNG üzeműre.

 

Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium üdvözli a CNG üzemanyag és infrastruktúra elterjesztése érdekében tett erőfeszítéseket. A közlekedési gáz-infrastruktúra és a gázmeghajtású járművek használatának terjedésével a közösségi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása és kisméretű szilárd részecske koncentrációja, vagyis a városok légszennyeződése csökkenthető. Mindez nemcsak kedvező környezeti hatásokat és javuló levegőminőséget eredményez, hanem a gazdaságosság szempontjait is kielégíti. Hizó Ferenc hangsúlyozta, hogy a tárca elkötelezettségét a napokban 1,6 milliárd forintnyi támogatási összeggel meghirdetett CNG-autóbusz pályázat is jelzi, amelyen személyszállítási közszolgáltatást végző állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt. A CNG-kezdeményezés nemcsak egy alternatív üzemanyag, hanem egy új szemléletmód bevezetését is jelenti – fogalmazott a helyettes államtitkár.

 

A Budaörsi út 126. szám alatt található CNG töltőállomáson, csak úgy, mint a Kőbányai úti kúton minden NGV1 és NGV2 töltőfejjel rendelkező jármű számára biztosítottak a tankoláshoz szükséges feltételek, azaz személyautók, teherautók és buszok is tankolhatnak. A 2014. április 4-én átadott beruházás további különlegessége, hogy ez az első olyan töltőállomás az országban, ahol a hagyományos üzemanyagok mellett CNG (sűrített földgáz), E85 (bioetanol), és LPG (autógáz) is elérhető lesz. A most átadott kúton a gépjárművek 2014. április 4-től tankolhatnak CNG üzemanyagot.

 

Posted on 2014-04-04 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top