Ünnepi ínyencségek Jack-kel

„Mivel kedveskedjünk a vendégseregnek?” – az ünnepek közeledtével sokan szembesülünk ezzel a dilemmával. Talán kevesen gondolnák, de Tennessee világhírű whiskey-je, a Jack Daniel’s nagyszerű hozzávalója számos receptnek. Tökéletesen illik például a sodókhoz, de egy kis adag Jack kiválóan helyettesíti akár a vaníliát is. Az alábbiakban néhány vendégváró finomságot ajánlunk, amivel garantáltan levehetjük a lábáról az ünnepek alatt hozzánk betérőket.

 

Jack bácsi édes-csípős partipekánjai

Ezek a rágcsálnivalók sosem hagynak cserben, egy koktél mellett csak úgy falják majd őket a vendégek. Egy baj van csupán a pikáns finomsággal: mire észbe kapsz, már el is fogyott!

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 60 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
  • 2 evőkanál csípős szósz, vagy ízlés szerint
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál fokhagymapor
  • 40-50 dkg pekándió (félbevágva)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A pekánok kivételével, az összes hozzávalót keverjük össze egy nagy serpenyőben. Közepes hőmérsékleten forraljuk fel, közben keverjük simára. Forraljuk három percig. Keverjük bele a pekándiókat és forgassuk addig, amíg szépen bevonja őket a massza. Terítsük ki a diókat egy tepsiben és süssük nagyjából 30 percig, időnként megkevergetve, amíg a diók ropogósak lesznek. Amikor kész, hűtsük le és tartsuk légmentesen záródó tárolóban.

 

???????????????????????

 

Lynchburgi cukrozott alma

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 70-80 dkg hámozott és szeletelt zöldalma
  • 5-10 dkg cukor
  • 0,8 dl Tennessee Whiskey

 

Elkészítés:

Közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben. Főzzük az almákat a vajban nagyjából öt percig, keverjük bele a cukrot és a Jack Daniel’s-t. Főzzük tovább addig, amíg a leve sűrű lesz (kb. további 5 perc). Melegen tálaljuk.

 

Csokis pekándiótorta karamellöntettel

Hozzávalók:

  • 25 dkg pirított és aprított pekándió
  • 6 evőkanál vaj
  • 17 dkg félédes sütéshez használható csokoládé
  • 0,6 dl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
  • 8 nagy tojás (a sárgája és a fehérje különválasztva)
  • 20 dkg cukor
  • egy csipet só
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160-165 fokra. Vajazzunk ki egy huszonhat centis kapcsos tortaformát és szórjuk be liszttel. A csokoládét és a vajat keverjük össze és gőz fölött olvasszuk fel. Adjuk hozzá a whiskey-t és keverjük simára. Vegyük le a tűzről, öntsük egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a pekándiót. Egy elektromos mixerrel magas fokozaton verjük fel a tojássárgájákat 15 dkg cukorral, amíg a massza halványsárga és nagyon sűrű nem lesz. A tojásmasszát öntsük a csokoládémasszához. Tisztítsuk meg a mixer habverőit és verjük habosra a tojásfehérjéket. Apránként keverjük hozzá a cukrot és a sót, addig verjük, amíg szilárd, de nem kemény hab állagú lesz. Óvatosan, három adagban keverjük a tojásfehérjét a csokoládés keverékbe, igyekezve, hogy a lehető legnagyobb térfogatot érje el. Öntsük a masszát a sütőformába, és süssük 40-45 percig. Várjuk meg míg kihűl, majd távolítsuk el a sütőforma oldalát. Szórjuk meg porcukorral, karamellöntettel tálaljuk.

 

Posted on 2013-12-20 in Színes

Share the Story

About the Author

Back to Top